To był prawdziwy festiwal smaków, kolorów i zapachów. Pełen fantastycznej atmosfery, wymiany doświadczeń i nagród.
W czwartek, 27 października 2016r. w Śliwkowej Lipowej odbył się Festiwal Pierogów, na który zapraszaliśmy Was TUTAJ.
Impreza zorganizowana przez Stowarzyszenie Ziemi Lipowskiej przyciągnęła wielu młodych miłośników gotowania. Pojawiły się także media ...
Obok panie ze Stowarzyszenia podczas udzielania wywiadu dla "eski" - Liliana Wójtowicz-prezes oraz Anna Skórzak, dobrze Wam znana z organizowanego co roku Dnia Latawca.
Po południu sala zapełniła się młodymi kucharzami, którzy w towarzystwie mam, cioć i babć oddali się kulinarnemu szaleństwu...
Na początek ciasto... wzorowe nie może kleić się do rąk i musi być miękkie oraz elastyczne ...
Z tym ekipy nie miały problemów... Każda grupa miała swój sekretny przepis na idealne ciasto ...
Po jego wykonaniu w ruch poszły wałki...
"To wcale nie takie proste" - zgodnie stwierdzili uczestnicy.
Teraz pora na ulubiony farsz i lepienie... Tutaj inwencja twórcza nie miała granic... ile grup tyle sposobów lepienia ... mogliśmy podziwiać tradycyjne brzegi, jak również fantazyjne szczypanki i falbanki.
Po pracochłonnym sklejaniu, część pierogów powędrowała do gorącej wody, a część do piekarnika...
Gotowe!!! Pora na degustację ....
Mmm... I jak tu wybrać najlepsze, skoro wszystkie takie pyszne???
Młodzi kucharze stanęli na wysokości zadania,
za co zostali nagrodzeni atrakcyjnymi nagrodami. Brawo!!!
Smiech na sali...sztuka i tyle.
OdpowiedzUsuńDziękujemy za fajną zabawę i nagrody. Było SUPER
OdpowiedzUsuńFajnie było!
OdpowiedzUsuń