czwartek, 27 lutego 2014

Tłusty czwartek



Dzisiaj TŁUSTY CZWARTEK ... to ostatni czwartek  przed wielkim postem.
To dzisiaj mamy najsłodszy dzień w roku ... objadamy się do syta pączkami i faworkami, aby później pościć do Świąt Wielkiej Nocy.
W tłusty czwartek obowiązkowo musimy zjeść choćby jednego pączusia, który zgodnie z przesądem, ma zapewnić nam szczęście i dobrobyt ... :) Podobno jeden pączek z marmoladą i lukrem to ok. 400 kalorii ... Ale dzisiaj nie będziemy liczyć spałaszowanych kalorii ... Wszak jedzenie pączków w tym dniu jest absolutnie bezkarne ... bo te dzisiejsze pączusie nie odkładają się w brzuszkach i bioderkach ... i tego się trzymajmy ... hihi ;) 

 A jeśli ktoś  ma ochotę na prawdziwie domowe pączusie i faworki, oto przepisy ... sprawdzone ! Robi się je naprawdę prosto, zawsze wychodzą pyszne, takie miękkie i puszyste ...  :)

DOMOWE PĄCZKI
(Przepis na 15-20 pączusiów, my robimy z dwóch porcji)

SKŁADNIKI:

* 3 szklanki mąki tortowej,
* 3 łyżki cukru pudru ( plus cukier puder do posypania),
* 5 żółtek,
* 1/4 kostki masła ( 6dag),
* szklanka mleka,
* 4 dag drożdży,
* szczypta soli,
* cukier waniliowy,
* podgrzane konfitury, marmolada, powidła (co kto lubi),
* olej (jeśli ktoś woli, może być smalec -1 kg)

W podgrzanym mleku rozprowadzamy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru pudru i łyżeczki mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy żółtka, cukier puder, sól oraz sianą przez sito mąkę. Wyrabiamy ciasto, aż się ukażą pęcherzyki powietrza. Następnie dodajemy roztopione masło, cukier waniliowy i dalej wyrabiamy całość, aż tłuszcz całkowicie się wchłonie. Ciasto, przykryte ściereczką odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 
Gdy podwoi objętość, wykładamy na posypaną mąką stolnicę, formujemy wałek, kroimy na 15 części (czasem wyjdzie nieco więcej, zależy od wielkości). Z każdej części lepimy zgrabną kulkę, do środka nakładamy podgrzaną marmoladę (nie powinno być różnicy temperatur), lepimy i układamy na stolnicy do wyrośnięcia.
Na mocno rozgrzanym tłuszczu, smażymy pączki aż będą zrumienione z obu stron (kiedy spód się zarumieni, przewracamy na drugą stronę), wyjmujemy łyżką cedzakową na tacę wyłożoną papierowymi ręcznikami. Po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu posypujmy obficie cukrem pudrem. 

FAWORKI (CHRUST)


SKŁADNIKI:

* 30 dag mąki,
* 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany,
* 4 żółtka,
* 1 jajko,
* 1 łyżka spirytusu lub octu spirytusowego,
* szczypta soli,
* olej do smażenia,
* cukier puder do posypania.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wyrabiamy ciasto, a następnie rozwałkujemy jak najcieniej na stolnicy lekko oprószonej mąką. Kroimy na paski o szerokości 3 cm i długości 12-15 cm, nacinamy wzdłuż każdy środek paska - na długość około 5 cm, przewijamy przez nacięcie koniec paska. W rozgrzanym tłuszczu, smażymy faworki z obu stron. Zrumienione układamy na papierowych ręcznikach, żeby odciekł tłuszcz. Następnie posypujemy cukrem pudrem.


SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Możesz komentować ze swojego konta, anonimowo, lub wpisując imię/ nick zaznaczając "nazwa/adres". Nie odpowiadamy za treść komentarzy czytelników. Komentarze wulgarne nie będą publikowane.

Dziękujemy za komentarz :)
Pozdrawiamy i zapraszamy ponownie :)